Dirsek; başta boru hatlarında boruların ve dolayısıyla akışkanların (ısı, gaz veya diğer ürünlerin) başka yöne doğru farklı açılarla dönmesini sağlayan paslanmaz fittings elemanlarıdır. Paslanmaz dirsek boru hatlarında en çok kullanılan malzemeledendir.
Dirsekler açılı olup genelde 90° açılı olarak kullanılmaktadır.Ayrıca 22,5°, 30°, 45° açılı olanları da kullanılmaktadır.
Hijyenik dirseklerin uçları, alın kaynağı için işlenmiş, dişli veya soketli olabilir. Uçların boyutları farklı olduğunda, iki farklı çaptaki boruyu birbirine bağlayarak aynı zamanda yön değişimini sağlayan redüksiyon dirseği olarak bilinir.
Hijyenik Dirsekler
Hijyenik Dirsekler; Paslanmaz çelikten üretilmekte, genellikle gıda ve ilaç endüstrilerinde bakteri oluşumunun önlenmesi amacıyla kullanılmakta ve yüksek basınca dayanıklı olarak üretilmektedir. Bir Hijyenik Dirsek, yön değişikliğine izin vermek için iki uzunluktaki boru veya tüp arasına monte edilen bir tür hijyenik bağlantı elemanıdır.
Hijyenik Dirsek Çeşitleri
Hijyenik dirsekler nerelerde kullanılır?
Hijyenik dirsekler, hijyenin önemli olduğu, yiyecek, içecek ve ilaç endüstrilerindeki hijyenik uygulamalarda kullanılan özel tesisat bileşenleridir. Temizliği korumak, kirlenmeyi önlemek ve sağlık ve güvenliği desteklemek için tasarlanmıştır.
Aynı zamanda hijyenik dirsekler, mikrop, pas, bakteri gibi organizmaların üremesine ortam sağlamadıkları için her türlü hijyenik ortamda güvenle kullanılabilir.
Hijyenik dirseklerin en önemli özelliği hijyenik olmalarıdır. Bu bağlantı parçaları, “gıda kalitesinde” temizlik talep eden endüstrilerde kullanım için toksik olmayan, korozyona dayanıklı malzemelerden üretilir ve içinde bulunan ortamın sıfır kirlenmesini sağlar. Hijyenik dirsekler, steril ve aşınmayan bir yüzey sağlamak için tipik olarak 304 veya 316 kalite paslanmaz çelikten yapılır.