Deterjan Üretiminde Hangi Hammaddeler Kullanılır?
Deterjanların büyük bir bölümü petrolün çeşitli türevlerinden elde edilen ham maddeler ile üretilmektedir. Bu maddelerden en sık kullanılanı lab adı verilen bir türüdür. Kükürt ile karıştırılarak labsa adı verilen madde elde edilmektedir. Bu işlemler sülfonasyon adı verilen tesislerde gerçekleştirilmektedir. Bu ham madde ise kostik ve benzeri kimyasal maddeler ile karıştırılır ve deterjan üretimi sağlanmış olur. Ana yüzey malzemesi olarak sıvı ve toz deterjanlarda, jel deterjanlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra parfümlerde, beyazlatıcılarda ve boyalarda da kullanılabilmektedir.
Bu ham maddelerin birleşim ile ortaya çıkarılabilen deterjan türleri ise; sıvı bulaşık deterjanı, toz deterjanlar, jel bulaşık deterjanları, yüzey temizleyiciler, cam temizleyiciler, çamaşır yumuşatıcıları, çamaşır suyu, yağ çözücüler, arap sabunu, kireç ve pas sökücüler olarak sıralanmaktadır.
Deterjan Üretimi Nasıl Yapılır?
Deterjan üretiminde birbirine karıştırılan maddeler kostik, labsa, su, tuz, sles, kokoamid, boya, nonyonik ve çeşitli esanslardır. Deterjan üretimleri, kazan görünümündeki mikserlerde gerçekleştirilmektedir. Bu kazanların düşük devirlerde çalıştırılması deterjan üretiminin kaliteli bir biçimde sağlanması için önemlidir.
Deterjan üretimleri yapılırken kazana ilk olarak belirlenen miktarda su konulur. Sonrasında sles, kostik ve labsa eklenerek karışımın pH değeri 6.7 olacak şekilde dikkat edilerek karıştırılır. pH dengesinin sağlanmasının ardından esans, boya ve tuz eklenir. Tuzun bu karışımda kullanılma amacı ise deterjanın kıvamlı olmasını sağlamasıdır. Bir süre daha karıştırılan karışım, yeterli kıvama geldikten sonra dinlenmeye bırakılır. Bunun nedeni ise imalat aşamasında köpüren deterjanın kendi kendine yok olmasının gerçekleşmesidir. Dinlendirilme işleminin ardından paketleme işlemi yapılır ve imalat sona erer. Üretimi tamamlanmış deterjanın dolum makinalarına yada tanklara transferi sırasında pozitif deplasmanlı pompa kullanımı uygundur. Santrifüj pompa kullanılması durumunda köpürmeden dolayı gramaj farkı oluşacağından pozitif deplasmanlı pompa kullanılması daha doğrudur.