Diyafram Pompalar gıda sektöründe çok yaygın kullanılırlar. Transfer ettiği sıvının kimyasal özelliğini bozmaması ve inceltememesi gibi özelliklerinden dolayı ayran, süt, krema , hardal, mayonez,ketçap gibi hassas ürün transferlerinde sıkça tercih edilirler. Seramik sektöründe , çamurların transferi ve kalıplara doldurulması amacı ile kullanılırlar. Ayrıca sır kaplama işlemlerinde ve püskürtme amacı ile de görev yaparlar . Petrol ürünlerinin depolarında oluşan yağ ve çamurların temizlenmesi işlemlerimde kullanıcılara büyük kolaylık sağlarlar. Her türlü kimyasallar, yapıştırıcılar, solventler, boya ve mürekkeplerin sirkülasyonlarında yaygın olarak kullanılırlar. Ayrıca yanmaya ve patlamaya karşı güvenli oldukları için parfüm , kolonya gibi kolay yanıcı ürünlerin transferlerinde de ideal çözüm sağlarlar.
Pompa seçerken ; debi, basınç , viskozite,sıcaklık, katı partikül büyüklüğü, özgül ağırlık, pH oranı , ve kompresörün kapasitesi bilinmelidir . Ürün viskozitesi arttıkça , pompa perfromansı düşeceği için , pompa modeli belirlenirken viskozite değerin bilmek şarttır.
Diyafram Pompalar Montaj Uygulamaları
DELLMECO Diyafram Pompalarda en iyi verimi alabilmek için boşaltma hattında Akış Düzenleyicisi (Pulsation Damper) kullanılmalıdır. Pompa Giriş, çıkış ve hava sistemindeki bağlantıların esnek olması, sistemde oluşan sarsıntıların sönümlenmesi için tavsiye edilir
- Pompa Boşaltma hattına kapatma vanası ve boşaltma vanası uygulanmalıdır.
- Pompa giriş hattına bakım amaçlı vana uygulanmalıdır.
- Emme ve basma hatlarındaki vanalara esnek/hortumlu bağlantı kullanılmalıdır.
- Pompa Emme ve basma hatları esnek/hortumlu bağlantı kullanılmalıdır
Hijyenik sektörlerin gereksinimi için pompa yüzeyleri Elektropolisajlı olarak üretilmektedir
KENDİNDEN EMİŞ UYGULAMASI (A):
Pompa kuru maddelerde 5 metre sıvı ürünlerde ise 9 metreden emiş yapabilmektedir. Emme özelliği pompa malzemesine, ve sevk edilecek ürün cinsine göre değişken olabilir. Tüm teknik değerler 20 C daki suyun transferine göre hesaplanmıştır.
SU ALTINDA ÇALIŞMA (B):
Diyafram pompa akışkan içinde çalışabilmektedir.
Dikkat edilmesi gereken konu atık hava çıkışının sağlanabilmelidir. Ayrıca pompa dış yüzey malzemeleri temas ettiği akışkanlara dayanıklı olmalıdır.
BASINÇ ALTINDA ÇALIŞMA (C):
Genelde kullanılan çalışma şeklidir. Tank altı veya serbest akışla gelen ürün transfer edilir. Pompaya gelen akışkanın maksimum giriş basıncı 0,2-0,3 bardan fazla olmamalıdır.