Sıvı Toz Karışımlar için Blender Kullanımı
Blender kullanımı; Genellikle süt, meyve suyu, dondurma, çikolata, kozmetik ve kimya sanayilerinde kullanılan sıvı toz karışım sistemleri her bir üretim dalında farklı ekipman kullanımı ile farklı avantajlar sağlamaktadır.
Karışım sistemleri, toz maddenin sisteme katılımını sağlama için huni şeklinde bir hazne ve bu haznenin alt noktasına monte edilen, likit malzeme girişini sağlayan bir parçadan meydana gelmektedir. Karıştırma işlemi, toz ve sıvının ilk karşılaştığı noktada, açık bir fan ile gerçekleşir.
Karışımın doğru sağlanabilmesi için aşağıdaki şartların yerine gelmesi gerekmektedir.
- Toz maddenin yapısına ve nem tutuşuna bağlı olarak mevcut huniden akmasını sağlamak
- Mevcut likit girişi noktasının toz malzeme ile bir dairesel akış sağlayarak karışımın ağızında buluşturmak
- Karışım sonucu homojenizasyon için sirkülasyon yada gerekli ise ekstra bir mikser ile sistem desteklenmelidir.
Birinci maddede yazılan toz malzeme yapısı, karışım için çok önemlidir. Toz malzeme likit ile buluştuğu noktada ya da dış ortam neminden etkilenip yapışkanlık özelliği kazanıyorsa, bu malzemeyi huni içinde hareket ettirmek , sistem çalışmaya başladıktan sonra çok zor olacaktır. Bunun için toz malzemenin nem tutma özelliği çok değilse, blender da mevcut huni üzerine bir vibrasyon cihazı montajı yapılarak , tozun karışım ağızına düzenli bir şekilde akması sağlanır.
Mevcut akışkanın sisteme giriş noktasındaki bağlantı çapı ve açışı , likitin yüksek hızda dairesel bir hareket yaparak mikser ağızında karışımı sağlamaktadır.
Kullanılacak sistemin özelliğine bağlı olarak karışımın sonrası homojenizasyon için in-line mikser yada karışım viskozitesi çok yüksek ise pozitif deplasmanlı bir pompa ile sistem desteklenebilir.
Manuel ve otomasyona bağlanabilen sistem elemanları için özellikle otomasyon uygulamasında toz seviye sensörü, start stop, vibrasyon ve akış kontrolü uygulaması yapılabilir.
Genellikle süt sanayinde hunili sistem kullanıcıları , süt tozu eritmede kullandıkları blender sistemler için toz giriş noktasında bir elek sistemi kullanırlar. Böylece blender kullanımı ile sisteme yabancı madde girişi engellenmiş olur.